

¿Qué es la teoría de la ley natural?
Los seres humanos poseen valores morales intrínsecos que rigen parte de su razonamiento y comportamiento. ¿La evolución de nuestros hábitos de consumo sigue esta naturaleza humana o nos dejamos llevar por el contexto económico y corrientes sociales del momento? Mireia Cano, líder de agentes de 11Onze, nos hace reflexionar sobre la relación entre la teoría de la ley natural y el consumo responsable.
Los principios en los cuales se basa la distinción entre un comportamiento correcto e incorrecto, lo bueno y lo malo, son características de conducta en parte regidas por la condición humana. Las normas culturales del momento definen las pautas morales aceptables por la sociedad. Dicho esto, hay valores morales y éticos, conocidos como la ley natural, que han perdurado a lo largo del proceso de evolución del ser humano gracias a la necesidad más elemental de sobrevivir y convivir en sociedad, y en armonía con el entorno natural que nos rodea.
Ahora bien, como consumidores, ¿las decisiones que tomamos en nuestro día a día están en concordancia con esta ley natural? Mireia Cano nos plantea esta pregunta: “Compramos de forma consciente por naturaleza o nos dejamos llevar por las leyes sociales?”, y nos insta a hacer una reflexión sobre en que mundo deseamos vivir “desde un punto de vista medioambiental, económico y pensando en la distribución de la riqueza”.
Consumo consciente y responsable
Consumir de acuerdo con nuestros valores no siempre es fácil o conveniente, y a menudo entramos en contradicciones. La líder de agentes explica que “son cosas que todos sabemos, pero a menudo nos refugiamos en el discurso de que nuestras acciones, como por ejemplo reciclar, son tan pequeñas que no merecen la pena”. Esto es un error porque, como puntualiza Cano, “se trata de todas las decisiones de consumo que tomamos, desde la comida, los suministros o la ropa”.
Es comprensible que en épocas de crisis la preocupación por la economía familiar pese más que la ética. La inflación desbocada y la crisis energética han disparado el precio de muchos productos y castrado el poder adquisitivo de muchos consumidores. Pero Cano señala que quizás la clave está a replantear el sistema en el que vivimos, “nosotros, como consumidores, tenemos el poder de decidir por qué empresas apostamos y, por lo tanto, cuáles queremos que sean las empresas del futuro”.
Si quieres lavar la ropa sin ensuciar el planeta, 11Onze Recomienda Natulim.
Deja una respuesta
Lo siento, debes estar conectado para publicar un comentario.
Gràcies Mireia. I gràcies també Arnau,està clar que el model chinés és el que copiarán els que ens governen.
Gràcies!
Pensem en empreses però també hauriem de pensar en governança, llei natural vol dir no dependre de cap governant, que ningú ens pugui dir que ens hem de tancar a casa al mig de la Cerdanya i que evitem prendre el sol i l’aire que és el que més salut de forma natural ens dóna… llei natural és deixar lloc al debat cientific alternatiu a les idees dels governants o dels que imposen certes lleis que favoreixen a les grans farmacèutiques i aplasten els coneixements ancestrals que ajudaven a la gent a curar-se de forma natural i no dependre de una industria que en els seus origens i composició té absoluta dependència amb les industries del petroli, Rockefelers, Rochfields, etc. Poder hauriem de fer un reset però no només econòmic, sinó de formes de governança i de institucions públiques que depenen massa dels interessos empresarials i de les grans industries, incosa la industria de les comunicacions (dominada per 7 grans grups, els quals tenen al darrera grans fons d’inversió amb pocs escrupuls: Black Rock, Vanguard, etc) Què hi penseu? hem de pensar més enllà poder… i què hi ha del pasaport mundial ? sabieu que ja existeix? però el que ens volen imposar és un altre, el de la OMS/ONU que acabarà sent una eina de control social…. tot al revés de la llei natural
T’agraïm el teu extens comentari, Arnau!!!
Es important canviar el nostre comportament del dia a dia per fer aquest mon sostenible.
Exacte Pere, canviem primer el què pensem, les nostres idees condicionen les nostres accions, i les nostres accions condicionen la nostra realitat. Així que sí, creure és crear!
Exercici fet! La reflexió és digna de posar-la als llibres de filosofia 👏👏👏 i aquesta posar-la al centre del marc polític per a posar la política al seu lloc, és a dir posar la política al servei de la població i de la filosofia per arreglar així aquest canvi de paradigma que sens bé a sobre amb tot l’entramat polític i les seues discussions banals q sols fan que mirar-se el melic i deixar-nos sols com a individus front a les adversitats. Gràcies equip d’11onze!🏁
Gràcies per les teves paraules, Jordi! La reflexió i la filosofia sempre haurien de formar part de la nostra vida, per ajudar-nos a viure-la amb més consciència.
Arrel de la pandèmia, es quan vaig descobrir productors de proximitat i de qualitat, es cert que aquests productes són un xic més cars, però són preus justos. No hi ha dret a l’explotació a la q estàn sotmesos, sobre tot el sector agrícola i ramader.
Hi estic d’acord, Manel. Contribuir en l’economia de la nostra comunitat és un win-win en tota regla. Pel present, però sobretot pel futur! 🌱