Encontrando trabajo más allá de los cincuenta
Según el Idescat, este mes de junio de 2021 había 445.862 personas en situación de paro. De estas, más de la mitad (54%), concretamente 240.564 personas, pertenecen a la franja de edad de más de cuarenta y cinco años.
Estos datos impactantes reflejan que es la gente cercana a la edad de los cincuenta años la que lo tiene más difícil a la hora de encontrar trabajo. ¿Qué está sucediendo?
Tenemos que preguntarnos si podemos avanzar como sociedad sin contar con la gente que mejor puede dar un valor añadido a los trabajos. ¿Cómo puede ser que la gente que puede aportar experiencia, seriedad, rigor y talento a una empresa sea la que lo tiene más difícil para encontrar trabajo?
Tener más de cincuenta años: ¿dificultad u oportunidad?
Todo apunta, básicamente, a un problema de cultura empresarial, dado que la experiencia es un valor poco cotizado. Aparte de querer ahorrar y no valorar suficientemente la oportunidad que implica tener un trabajador joven y uno senior juntos, un tándem imparable, se descartan los currículos de los profesionales senior de manera automática. Así pues, hasta que no haya un cambio de mentalidad, difícilmente se podrá dar una solución a este problema nefasto. Una de las inquietudes que tienen las personas que se acercan a la edad de los cincuenta sobre buscar trabajo es que están más cerca de la edad de jubilación. Pero esto no debe ser ningún obstáculo, ya que son personas con más recorrido profesional y más experiencia que las personas jóvenes, y eso es un valor añadido.
Ahora bien, ¿qué podemos hacer si nos encontramos en esta situación? Aquí tienes 11 consejos que te damos para que encontrar trabajo más allá de los cincuenta sea una oportunidad:
- No perder nunca las ganas de aprender y, sobre todo, las habilidades digitales.
- Seguir formándose. Esta actitud es de las más valoradas.
- Ser optimista y pedir ayuda para encontrar empleo. ¡Ser positivo y constante!
- Tener paciencia y esperanza, saber gestionar el «no» y trabajar la resiliencia.
- Elaborar un currículo diseñado para cada oferta de trabajo.
- Aunque se tenga una experiencia laboral muy dilatada, explicar solo la de los últimos 15 o 20 años.
- Tener claro en qué sector se quiere trabajar.
- No incluir en tu CV el estado civil, hijos ni datos demasiados personales.
- Aprovecha los recursos públicos que ofrece tu ayuntamiento, Consejo Comarcal… Seguro que encontrarás algún recurso que te ayude a encontrar trabajo.
- Busca oportunidades en los sectores que han salido reforzados de la crisis sanitaria: tecnología, farmacia, educación, sanidad…
- Actívate en las redes sociales. Hazte un buen perfil de LinkedIn, una buena red de contactos y ¡date a conocer!
Ser positivo es una de las primeras cosas que debemos tener claras a la hora de encontrar trabajo, y recordar que pase lo que pase, y cueste lo que cueste encontrarla, la oportunidad siempre es allí, porque el sol sale cada día.
¿Quieres ser el primero en recibir las últimas noticias sobre 11Onze? Clica aquí para suscribirte a nuestro canal de Telegram
👏
Ben definit
Moltes gràcies, Ricard!!!
Formaciò per seguir en el mon laboral
Doncs sí, formació, ganes de treballar, que algú el faci cas, i una bona dosi de sort… Moltes gràcies pel teu comentari, Maria Blanca!!!
Mentalitat oberta als canvis.Tinc 51 anys i em costa adaptar-me a la tecnologia.Les màquines i jo no ens portem bè.La formaciò continua ès un repte constant per estar dintre del sistema laboral.
Cert, estem en una transformació constant i el millor és estar ben preparats per poder-nos enfrontar al món i a la societat en la qual vivim… Moltes gràcies pel teu comentari, Maria Blanca!!!
Un treballador talentòs, responsable i productiu no s’hauria de ver afectat per la seva edat, raça o sexe….
Totalment d’acord, Eduard, i moltes gràcies pel teu comentari.
👍
Gràcies, Joan! Ens veiem per La Plaça!
Una pena desaprofitar talent
Cert, Ricard! El talent no el podem perdre mai. Ens veiem per La Plaça!
Un problema de grans magnituts en l’actual Estat en el que estem i vivim.
Hola, David doncs sí i sembla que l’Estat no fa res per ajudar .. Ens veiem per la Plaça!
Sempre he pensat que fins i tot en la jubilació es desaprofitar una experiència, formació i criteri
Si que cal canviar la mentalitat al respecte de l’edat més enllà dels 50 i dels 60
En pocs sectors ho tenen en compte, però pas a pas les coses segur que van a millor. Gràcies Alícia.
I taaaant, si s’han de canviar mentalitats en l’empresa privada sobretot. Suma-li 50 anys i dona!!
Explosió d’inconvenients.
Malauradament és veritat Laura 🙁
Realment és així, jo passo de llarg els 50 i vaig aconseguir feina perquè ting % alt de discapacitat. Una pena!
M’agrada molt l’article, molts punts són els que segueixo jo i d’altres els comançarem a seguir. Gràcies
Gràcies a tu Carles
La cultura empresarial sovint es perd amb el benefici inmediat . Per això oblida el kmowflow
El coneixement desaprofitat que hi ha, però sobretot el benefici de treball en equip que permet el ventall de l’experiència perdut. Gràcies, Francesc
Molt be, molt ben explicat , així es 👍
Gràcies Josep.
L’excés d’experiència fa por a alguns empresaris mediocres.
Esperem que les coses, encara que sigui lentament, vagin canviant, encara. Gràcies, Laura
S´agraeix aquest article i aprofito per felicitar 11Onze per no posar límit d´edat a les ofertes de feina. De fet crec que és un dels encerts a l´hora de formar aquests bons equips, i ha ajudat a apujar la “moral” de persones que s´han adonat del detall. El que passa amb les persones de més de 50 anys que busquen feina es una discriminació encoberta amb poc ressò , no fan soroll. Tal com dieu, els empresaris han de canviar de mentalitat, però es general. La separació per franges d´edat per motius estadístics o comercials, no sé ben bé, fa que es pugui interpretar com límits a les capacitats d´aprenentatge i actuació , quan crec que és el contrari. Suposo que la finalitat no és etiquetar, sinó conèixer els hàbits i fer packs per a facilitar la oferta, però marca. Per exemple, en la feina digital la diferència amb els joves potser només és la velocitat. El tema dóna per molt i es greu. A part de l´enfonsament emocional que suposa per una persona de més de 50 anys perdre la feina hi ha el no cotitzar a la S.S. per la pensió.
És una discriminació que em costa molt de comprendre, Mercè. Els americans ho tenen claríssim, els treballadors d’aquesta edat són ‘golden workers’, treballadors que per la seva experiència poden aportar molt. Només els pot caldre una actualització en alguns temes, però el rendiment és immediat.