Tres básicos para gestionar nuestro dinero
Sembla obvi, però, per aprendre a administrar els nostres diners, és primordial, primer, que ens els hàgim guanyat. Aconseguir diversificar els nostres guanys és una estratègia que ens pot blindar enfront d’una possible recessió o d’un imprevist. A 11Onze recopilem tres consells bàsics per fer-ho.
En moments d’incertesa és clau saber respondre a: com estalviar, com fer créixer els estalvis i com controlar les despeses. Difícilment serem experts a trobar respostes per totes tres preguntes alhora, però, si entenem els conceptes que s’amaguen rere cadascuna d’elles, tenim moltes més possibilitats de gestionar els nostres diners adequadament. No només aprendrem a cobrir les necessitats bàsiques, sinó que sabrem gaudir-ne i tindrem molt clar quan hem de prescindir d’aquelles que no ho són tant com ens pensàvem.
Estalvi: almenys un 10% dels ingressos
Sovint es diu que l’estalvi és la base principal de l’èxit financer. Tenir diners estalviats és el que ens dona la capacitat de respondre a situacions imprevistes —bé sigui una incapacitat per malaltia o càrrecs inesperats—, començar un negoci o tornar a estudiar. Però és important no confondre l’estalvi amb la inversió: mentre que el primer ens dona tranquil·litat, fins i tot en moments de crisi econòmica global, la inversió pot fer que els nostres estalvis es multipliquin, però també pot ser una font de maldecaps i la causa que perdem la nostra liquiditat.
Un dilema que ens podem trobar és si liquidar el deute o estalviar. Tot dependrà del tipus d’interès que tingui aquest deute. En casos d’interessos alts, com poden ser els de les targetes de crèdit, és generalment preferible deixar aquest deute a zero abans de plantejar-se l’estalvi. Però, en casos en què l’interès del deute sigui baix, com pot passar amb una hipoteca o, fins i tot, un crèdit personal, és raonable estalviar i alhora liquidar el deute lentament.
Creixement lent, risc baix, i a la inversa
Un compte d’estalvi ha estat la manera més tradicional que creixin els nostres diners, sobretot per a la gent més conservadora i poc aficionada al risc. Però, amb interessos relativament baixos i una inflació que ens visita molt més sovint del que seria desitjable, altres formes d’inversió van guanyant terreny, especialment davant d’una clientela cada dia més erudita en temes financers i amb un poder adquisitiu relativament superior a les generacions precedents.
En aquest punt, l’oferta de productes d’inversió és extensa i variada, amb diferents nivells de risc. Cadascú ha de ser conscient dels seus coneixements financers i, sobretot, de la quantitat de diners que s’està disposat a arriscar i perdre, especialment si l’expectativa de creixement és elevada i a curt termini. Cal tenir en compte que un gestor d’inversió pot ser una molt bona opció a l’hora d’escollir un producte financer que millori la rendibilitat dels nostres estalvis d’una manera substancial.
Despeses: necessitat vs. desig
Evidentment, no estalviarem tot el que guanyem, però hem de distingir entre dos tipus de despeses:
- Despeses de primera necessitat. Aquí hi comptem les despeses en el que és bàsic que necessitem per viure, com poden ser el menjar, l’allotjament, els subministraments d’electricitat, l’aigua, el transport públic, entre d’altres.
- Desitjos i productes més superflus. Per eliminació, hi incloem tot el que no és estrictament necessari. Hi trobaríem les compres impulsives, articles de luxe, viatges de lleure, etc.
Fer aquesta distinció no implica que no puguem gastar diners en coses que desitgem, però que no necessàriament ens calen. El desig i les accions que no tenen una finalitat merament pràctica són part de la condició humana. Això és un fet. Per tant, també ens hem de permetre aquestes despeses, sempre que ens adherim a un pressupost preestablert, bé sigui setmanal o mensual.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Moltes gràcies pels consells👍
Gràcies a tu, Jordi, per seguir-nos!
Estalviar és una acció senzilla, entenedora on pots controlar quina quantitat i casa quan… els mals de cap venen despres que no saps on posar-ho, que der-ne i entendre el gran mon i interessos de les fiances i els bancs
Doncs tens molta raó, a on poses els diners que pots estalviar? Al compte corrent no et donen res, la borsa està sota mínims, potser ara és un bon moment per comprar, però has d’encertar-ho, hi ha l’opció dels fons garantits, bons, lletres del tresor, derivats, criptomonedes, i també hi ha l’opció d’invertir per comprar or amb 11Onze, potser aquesta última és la més encertada i fiable tenint en compte els factors de rendibilitat/risc, de totes. Moltes gràcies pel teu comentari, Laura!!!
La veritat i la realitat bones llisons! Enhorabona!
Gràcies Albert pel teu comentari!
Molt bon article.
Gràcies
Moltes gràcies, Manuel. Ens veiem per la Plaça!
La tranquilitat la donarà el fet d’entendre en què invertim. Ja ens ho poden aconsellar 10 nobels d’economia, que si no ho entenem podem tenir moments de nervis que facin que la cag…
És important saber el què és i quan fer-ho. Gràcies, Josep.
Ok 👍
Moltes gràcies pel teu comentari, Josep. Ens veiem per la Plaça!
👏
🙏
super requetebo!
Gràcies, Manel, per valorar-ho tan bé!
Ben resumit i ben explicat,estalviar es fonamental i aquest consell me l’apunto
Gràcies, Alícia, per la teva bona valoració!
👍
Gràcies, Joan! Ens veiem per La Plaça!
Bona relació d’explicacions vers els dubtes que tot sovint ens venen de si ho estem fent be i correcta, sempre he pensat que ajuda molt a estar tranquil si trobes una persona que sàpiga explicar i demostrar que es el que convé en el moment de fer l’operació i després que hi hagi algú que vagi observant que tot funciona segons lo previst.
Així és Ramon, tenir una persona que t’informi i que et doni tranquil·litat en aquest aspecte, és el millor! Gràcies pel teu comentari.
Interessant article ens ajuda a prendre consciència dels nostres diners.
Gràcies pel teu comentari, si ens vas seguint a La Plaça i a les xarxes socials, de ben segur que trobaràs més continguts que t’agradaran.
Bon article que be a introduir el que seria el factor de risc financer personal. Quin risc estem disposats a acceptar podent dormir a les nits.
Molt ben resumit, Joan!