El bitcoin consume tanta electricidad como Suecia
Com és possible que contamini una cosa que no existeix físicament? El cert és que les criptomonedes requereixen gran quantitat d’energia per a les granges de minat. De fet, si el bitcoin fos un país, se situaria entre els 30 principals consumidors d’electricitat del món, com explica l’agent d’11Onze Aitor Canudas.
Tan sols uns dies després de la primera transacció de bitcoins, que es va realitzar al gener de 2009, el pioner de la criptografia Hal Finney mostrava a Twitter la seva preocupació sobre les emissions de CO₂ que generaria aquesta criptomoneda. I no anava errat.
Un estudi de la Universitat de Cambridge calcula que la xarxa bitcoin consumeix més de 121 TWh d’energia anualment, la qual cosa vol dir que, si fos un país, se situaria “entre els 30 principals consumidors mundials d’electricitat”, segons Canudas. De fet, per a que ens fem una idea de la magnitud de les dades, l’agent d’11Onze indica que aquesta criptomoneda gairebé consumeix tanta electricitat com Suècia i genera més emissions de CO₂ que Las Vegas.
La raó és que els processos necessaris per a les operacions de les criptomonedes requereixen una gran quantitat d’equips informàtics, les “granges de minat” i, per tant, una enorme quantitat d’energia. “Aquest conjunt de processos informàtics necessaris per validar les transaccions i generar nous blocs representa un 0,2 % del consum mundial d’electricitat”, especifica Aitor Canudas.
El problema és especialment greu en el cas del bitcoin, ja que, com advertia recentment Bill Gates, aquesta criptomoneda és la que consumeix més electricitat per transacció. D’aquí que, segons estimacions del Massachusetts Institute of Technology (MIT), l’ús dels bitcoins generi una petjada de carboni cada any d’entre 22 i 22,9 megatones.
L’origen brut d’una energia neta
Si bé normalment veiem l’electricitat com una energia neta, això depèn bàsicament del seu origen. Sobretot a Àsia, i especialment a la Xina, gran part de l’electricitat generada prové de la combustió de carbó, que resulta molt contaminant. Per això, el fet que un altíssim percentatge de les granges de minat se situïn en aquesta regió per aconseguir els preus de l’electricitat més assequibles multiplica la petjada de carboni.
De cara a preservar el medi ambient, Aitor Canudas assenyala la necessitat d’augmentar el percentatge d’energies renovables en l’electricitat que s’utilitza “per crear els nous blocs i fer les transaccions del bitcoin”. Una altra alternativa que apunta l’agent d’11Onze seria recórrer a criptomonedes alternatives, com el cardano, “que en teoria contaminen menys que el bitcoin”.
11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Gràcies per aquesta informacio
A tu per ser-hi, Alícia!!!
👌
Gràcies, Joan!!!
👌
Gràcies, Carles!!!
Cardano, bona informació. Ara q al final les criptomonedes són codis de programació actualitzables, per tant cal una actualització del codi del bitcoin urgent! per a que no siguin contaminants!!
No sé si això és possible. A termes generals hi hauria d’haver un acord entre tots els miners i és complex fer-ho perquè està en continuu procés de desenvolupament. De totes maneres Bitcoin té un límit establert, algun dia ja no se’n faran més.
Informació molt necessària, gràcies Aitor.
Les criptos descentralitzaran les finances però provocaran més emissions de CO2.
Els avenços necessiten energia. No tornarem a l’artesania sinó és com a art o economia minoritària.
El repte global és doncs quina mena d’energia hem de produir, i alhora, com la produïm.
Totalment d’acord. L’important és descobrir com produir aquesta energia necessària sense contaminar….
Tot un món desconegut per a mi.
Esta clar q si anem cap a un món més sostenible, s’hauran de prendre mesures per tal de reduir l’impacte
Completament, així doncs a més coneixement més consciència i podem fer les coses amb més cura. Sense oblidar que totes les accions tenen la seva conseqüència. Gràcies Manuel