Trucs per fer més productives les reunions

Has tingut mai la sensació que estàs perdent el temps mentre assisteixes a una reunió amb els teus companys d’equip i/o el teu cap? Ets a la reunió, però penses en altres coses? Es poden evitar aquestes sensacions fent que les reunions siguin més eficients? Intentem explicar-te com.

 

Segons diuen els especialistes en Construcció d’Equips (o team building, en anglès) i lideratge, una de les qüestions essencials és tenir clar el perquè es convoca una reunió. A vegades, hom té la sensació que ens trobem en aquella sala, simplement perquè toca o perquè ho posa el calendari, sense que hi hagi un objectiu definit.

Avui en dia, i després de tot el que ha passat aquest darrer any, també hi ha qui distingeix entre l’organització de reunions presencials, i reunions virtuals, donat que aquestes últimes no sempre són fàcils de controlar, ja sigui perquè tothom parla a la vegada, o perquè comencen a fallar les connexions dels assistents.

Però en qualsevol cas, les pautes essencials són les mateixes:

  1. Abans de convocar una reunió, sigui presencial o virtual, hem de tenir clar l’objectiu: Què en volem extreure? És realment necessària?
  2. Si és possible, s’ha de planificar amb prou temps per a informar els interessats, i que aquests es puguin preparar la reunió igual que el/la convocant, de manera que el temps s’aprofiti al màxim. De la mateixa manera, si escau, és recomanable facilitar la documentació necessària als assistents.
  3. La convocatòria ha d’arribar només a les persones imprescindibles. De res serveix l’assistència de 20 persones, si els realment interessats i/o afectats són només 5. A l’empresa, el temps és or, i no és productiu que hi hagi molta gent fent d’espectadors forçats.
  4. Calcular la durada de la reunió, també és important per evitar que s’allargui més de l’imprescindible, i evidentment s’ha de ser puntual perquè el compliment de l’horari sigui real. En el càlcul hem de pensar a reservar un temps per a precs i preguntes que es poden donar al final de la trobada.
  5. L’espai on se celebra la reunió, en cas de les presencials, ha de ser adequat pel nombre de persones convocades, i ha de comptar amb totes les eines tecnològiques i analògiques necessàries per exposar clarament totes les qüestions sobre les quals s’ha de parlar.
  6. Ja a la reunió, hem d’assignar el “paper” que ha d’assumir cada un dels assistents, si és que s’han de marcar les intervencions. El que està clar és que hi ha d’haver un moderador, que habitualment serà el convocant, per evitar que es dilueixi l’objectiu pel qual estem reunits. 
  7. Per un correcte desenvolupament, abans de començar, el moderador/convocant ha de llegir l’ordre del dia per tenir clars els temes a parlar o a resoldre, i deixar clar el motiu de la reunió. I a partir d’aquí, s’ha d’assegurar que es respecta el temps assignat a cada un dels temes i dels intervinents, perquè es compleixi l’horari establert, i tothom pugui exposar el que correspongui.
  8. Finalitzades totes les intervencions previstes, és el moment dels precs i preguntes, per acabar de polir els temes tractats, resoldre els dubtes sorgits, i decidir si s’han de fer noves aportacions abans de donar per acabada la sessió.
  9. En el tancament és important definir les conclusions extretes, així com les solucions als problemes que s’hagin plantejat durant la reunió, i els terminis d’execució de les accions a emprendre.
  10. Per últim, és important fer un resum o un aixecament d’acta que reculli tot el que s’ha exposat, quines han estat les intervencions, les conclusions, i fins i tot, que detalli quines són les decisions que s’han pres i les accions que s’han de dur a terme a partir d’ara. 

La consecució de totes aquestes premisses ens hauria de garantir la realització de reunions internes, amb proveïdors, o amb clients, efectives i eficients, per no acabar tenint sensació de pèrdua de temps. És especialment important, en una empresa, aprofitar el temps al màxim, per poder assolir uns objectius de productivitat i d’eficiència, que generin els beneficis econòmics necessaris per a la supervivència d’una organització, garantint així, l’estabilitat professional i personal de tots els implicats.

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

L’impacte de la pandèmia

4min lectura

La pandèmia de Covid-19 ha fet molt mal a les...

Economia

L’èxit empresarial

6min lectura

Hem escoltat moltes vegades que els sous dels directius es troben per damunt del...

Finances

La digitalització: el repte de les PIMES

5min lectura

L’acceleració de la digitalització ha estat un dels reptes...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Moltes gràcies pels consells, es el típic q sol passar als meetings q s’oblida algun d’aquests aspectes i queda poc efectiva la reunió quan podria ser més útil.Merci

  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Maria Jaumandreu AnglarillMaria Jaumandreu Anglarill says:
    Maria

    Una interesant esplicacio

    • Jordi Oller says:

      Celebro que t’hagi agradat l’article Maria. Ens llegim a La Plaça.

      Fa 3 anys
  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    👌Aplicable a qualsevol tipus d’ organització

    • Silvia GarrigaSilvia Garriga Sole says:
      Silvia

      Exacte Mercè, la sensació de pèrdua o de no aprofitament del temps, es dóna en moltíssims àmbits.

      Fa 3 anys
  6. Josep RuaixJosep Ruaix says:
    Josep

    Molt be 👍

  7. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Molt ben resumit… però cal que tothom prengui consciencia del seu temps i el de l’altre. Així com de fer partíceps a tothom, ja que és molt més fàcil desconectar-se, on tendim tots a dispersar-nos o pensar en el que faras al plegar

    • Silvia GarrigaSilvia Garriga Sole says:
      Silvia

      Totalment d’acord Laura, per això és important intentar no dispersar-se durant les reunions, i que tothom tingui clar el seu paper.

      Fa 3 anys
  8. Jordi FerréJordi Ferré says:
    Jordi

    Això m’anirà molt bé per les meves reunions de la meva ONG. Gràcies.

    • Silvia GarrigaSilvia Garriga Sole says:
      Silvia

      A disposar Jordi, celebrem que consideris que et serà útil. Gràcies per seguir-nos.

      Fa 3 anys
  9. Rosa Maria SoléRosa Maria Solé says:
    Rosa Maria

    Aquestes reunions han de ser molt interesants per no perdre l’atenció i et puguis desconectar sense voler.

    • Francesc Serra Carrera says:

      Ben d’acord! O importants, o ben portades. Gràcies per l’interès i els teus comentaris

      Fa 3 anys
  10. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Tal qual es la milor manera i tot i així de vegades anar per les rames rs la tendència

    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      És una conducta molt llatina, Alícia. Ens veiem a La Plaça.

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play