Renda 2021, una guia ràpida per fer la teva declaració de renda

La declaració de la renda és un tràmit indispensable, però que pot generar mandra entre la població. Això sí, amb les directrius indicades, pots convertir-te en un autèntic expert i acabar de fer-la en un tres i no res. Aquí tens uns consells sobre com fer una declaració de la renda ràpida i efectiva i no morir en l’intent.

  • Comencem pel principi

Abans de submergir-te en números, estàs segur que estàs obligat a fer-la? Quan ja tinguis clara aquesta pregunta, et tocarà aclarir quin tipus de rendes estàs obligat a declarar i quines queden exemptes de tributació. Recorda que, encara que no estiguis obligat a presentar la declaració de la renda, el 75% d’aquestes surten a tornar, és a dir, que Hisenda et torna part dels diners que ja havies pagat. Això sí, recorda que, per norma general, aquells contribuents amb ingressos superiors a 22.000 euros a l’any han de presentar la declaració de la renda. I, sobretot, no oblidis verificar que Hisenda compta amb la teva direcció del domicili fiscal correcta. En cas de no ser així, podrien arribar a sancionar-te.

Un altre factor a tenir en compte és si ens hem trobat durant l’exercici que es presenta, en una situació atípica com ara un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Això implica que estàs obligat a presentar la declaració de la renda, ja que un ERTO implica necessàriament que durant un temps determinat has tingut dos pagadors: l’empresa i el Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE). En aquest cas de més d’un pagador, el límit d’ingressos anuals es redueix i passa a 14.000 euros; això sí, cal que l’import rebut dels dos pagadors no superi en cap cas els 1.500 euros anuals. Cal tenir present que un pagador pot ser disposar d’una propietat llogada, o fins i tot sense llogar, que generi qualsevol renda imputada, superior a 1.500 euros anuals.

Un últim apunt abans de començar! Faràs la declaració conjunta o individual? La declaració conjunta és recomanable fer-la quan una de les dues persones no percep cap mena d’ingrés o bé té ingressos molt baixos. En canvi, la declaració individual és millor quan tots dos membres de la família treballen. Ara sí, som-hi!

  • Submergir-se de ple en la renda

El primer que cal fer és accedir al teu esborrany, un document de 7 pàgines que ha elaborat l’Agència Tributària amb totes les teves dades fiscals. Verifica que les dades són correctes i  revisa que s’han deduït determinades despeses en els rendiments del treball. Si has comprat el teu habitatge abans del 2013, comprova també que se n’ha aplicat la deducció.  Això també és aplicable a aquells que viuen de lloguer i van signar el contracte abans del 2015.

Si tens un pla de pensions, indica-ho en la casella corresponent. Recorda que les aportacions a ONG o partits polítics desgraven. Per acabar, busca el resultat de la declaració i assegura’t que és correcte: ho pots mirar a la casella 550. Si va precedit d’un signe negatiu, rebràs un ingrés d’Hisenda amb una devolució de l’IRPF. Si, per contra, et surt a pagar, hauràs de fer un ingrés a l’Agència Tributària. En cas que el resultat no sigui correcte, hauràs de tornar a la casella número 1 i tornar a començar.

Un cop has acabat de fer la declaració de la renda, la següent pregunta és: quant temps he d’esperar per saber si em tornen els diners? Molt fàcil, entre una setmana i sis mesos. Paciència! De vegades en treballadors autònoms pot arribar a ser més temps, això si, a partir dels sis mesos es rep l’import que sortia a retornar amb interessos.

Encara que sembli complex, la declaració de la renda requereix simplement temps. Cerca el teu esborrany i comença a omplir-lo amb calma. Recorda verificar tota la informació i corregir aquelles dades incorrectes, per no haver de fer-la dues vegades. Ànims!

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'interessa aquesta notícia, et recomanem:

Economia

La banca comunitària

4min lectura

Ajudar a fer sostenible l’economia a Catalunya

Economia

Com millorar la nostra economia

4min lectura

10 consells per ajudar-nos a trobar solucions per millorar la nostra butxaca.

Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Gràcies pels consells👍

  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
  3. Manel LopezManel Lopez says:
  4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    I també desgraven les donacions a fundacions, es u a bona guia la que heu fet
    Gràcies

    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      És cert! Gràcies per la teva bona valoració, Alicia.

      Fa 3 anys
  6. Jordi FerréJordi Ferré says:
    Jordi

    No només desgraven quantitats a partits politics i ONG’s, també desgraven les quantitats a sindicats.

  7. Elisabet Porqueras Garcia says:

    Molt útil, gràcies!!!

  8. Xavier Esteve says:

    Gràcies, molt útil

Deixa una resposta

App Store Google Play