Fins quan puc circular sense distintiu ambiental?

Les zones de baixes emissions (ZBE) s’instauraven de forma permanent a Catalunya l’any 2020 amb un objectiu clar: reduir la contaminació. S’establia així el sistema de distintius ambientals que et permet circular, o no, segons la contaminació que genera el teu vehicle.

 

Des del passat mes de setembre, i amb retard a causa de la pandèmia, només poden circular per la ZBE els vehicles amb distintiu ambiental. Una restricció limitada de dilluns a divendres de 7 del matí a 8 del vespre i que pot comportar sancions per aquells vehicles que no ho compleixin. Repassem tot el que cal saber sobre els distintius ambientals i la seva aplicació.

  • És obligatori portar el distintiu?

La normativa diu que no és obligatori portar el distintiu col·locat al parabrisa, per tant no està subjecte a multa, tot i que és altament recomanable per facilitar la feina de control per part de la policia. En cas de no tenir el distintiu, haurem d’acreditar que el vehicle pot circular amb la documentació del cotxe.

Sí que ens podran multar, però, si el nostre vehicle no està autoritzat per circular per aquesta zona en els dies i hores especificats.

Així doncs, no hi ha un termini que ens obligui a portar l’adhesiu enganxat i visible en el nostre vehicle, però sí que existeixen moratòries que afecten vehicles professionals i camions. Els conductors de furgonetes han pogut circular sense distintiu fins a l’1 d’abril de 2021, els camions encara ho poden fer fins a l’1 de gener de 2022, i en el cas d’autobusos i autocars la moratòria els finalitza l’1 de juliol de 2022.

  • Hi ha excepcions?

Existeixen autoritzacions per circular encara que el nostre distintiu digui el contrari. Se’n poden demanar fins a deu a l’any i tenen un cost de 2€ (excepte per rendes baixes). Tot i això, quedaran revocades en cas d’haver-hi un episodi de contaminació. 

També s’apliquen excepcions a serveis especials o essencials i a persones amb mobilitat reduïda o amb baixos ingressos, sempre amb prèvia justificació.

  • Quin distintiu em pertoca?

Des de la Direcció General de Trànsit s’han creat quatre distintius, classificats segons el combustible, el seu nivell d’emissions i l’any de matriculació: el de Zero emissions, l’ECO, el C (verd), o el B (groc). Tots aquests seran els que podran circular sense restriccions per la ZBE.  Quedaran fora, per tant, els vehicles de gasolina i anteriors al 2000, o anteriors al 2006 en cas de dièsel.

En cas que no us hagi arribat el distintiu a casa de forma gratuïta, s’ha de recórrer a Correus. Només en algunes oficines ens el podran donar al moment, si no haurem de fer la petició, sigui personalment o a través del web, i esperar entre tres i cinc dies, amb previ pagament de 5 €.

  • Ja està en vigor la normativa?

La ZBE va entrar en vigor el gener de 2020 per tal de restringir la circulació de vehicles dins de la ciutat, concretament a l’àrea delimitada per la ronda de Dalt i la Ronda Litoral, el que implica que també queda afectat l’Hospitalet de Llobregat, i la part d’Esplugues, Cornellà i Sant Adrià del Besòs que queden dins de l’àrea de les rondes. 

La limitació és permanent en els dies laborables entre les 7:00 h i les 20:00 h, i cal estar alerta perquè es pot ampliar en episodis de contaminació, una circumstància que també pot suposar una limitació extra per a circular en aquesta zona.

 

En resum, no ens poden multar per no dur el distintiu enganxat al parabrisa, però sí que ho poden fer si circulem per una zona no autoritzada pel nostre vehicle sense autorització. Per tant, conèixer la normativa i complir-la és obligatori per a tothom. 

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Nova tarifa elèctrica

4min lectura

Com t'afecta?

Sostenibilitat

Innovate4Climate

4min lectura

Cita mundial contra el canvi climàtic a Barcelona

Economia

Líder en innovació

3min lectura

Catalunya, líder en empreses innovadores



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Daniela SimónDaniela Simón says:
  2. Manel LopezManel Lopez says:
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Josep RosJosep Ros says:
  5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Ben explicat iclar, caldrà esperar però a, l’hidrogen

    • Mireia Cano Codina says:

      Bona observació, caldrà veure com evoluciona el tema. Gràcies pel comentari!

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play