Lideratge femení, reinventem el futur

Les dones ocupen tan sols un 34% dels càrrecs directius a Espanya. Una xifra insuficient que ha fet aflorar un nou lideratge, en clau femenina, que trenca i debilita cada vegada més barreres socials.

 

Espanya estableix, per llei, que en els càrrecs directius privats les persones del mateix sexe no haurien de superar el 60%. Es busca el que, en paraules del filòsof i economista John Stuart Mill, seria una “perfecta igualtat que no admeti poder i privilegi per uns ni incapacitat pels altres”. A la pràctica, però, la xifra es desdibuixa i aquest propòsit segueix sent un repte. Des que el 1910 les dones van accedir a les universitats, es troben amb la paradoxa que, tot i tenir els mateixos estudis, no poden accedir als mateixos càrrecs.

Una vida laboral marcada des de fa generacions per patrons masculins i que, de mica en mica, tal com demostren les xifres, obre la porta a l’altra meitat de la societat. I tot i que la dificultat per accedir a certs càrrecs segueix vigent, la conciliació segueix sent un repte i la diferència de salaris una realitat, cada vegada són més les dones que prenen les regnes de la seva vida professional i, per tant, de la seva vida. El lideratge femení treu a la llum aquest esperit revolucionari que, lluny dels patrons fins ara marcats, reivindica que el poder també pot ser conscient, transformador i sostenible.

 

Emprenedoria i sororitat, el lideratge pren noves formes

Parlar de lideratge femení és, sovint, parlar d’emprenedoria. L’observatori realitzat per l’empresa Extraordinaria a l’any 2020 constatava que el 58% de dones emprenedores ho feien per necessitat. La lectura d’aquesta xifra ens pot portar a circumstàncies com la dificultat per promocionar dins les empreses, l’impacte de la conciliació familiar o la maternitat en la vida laboral o l’exclusió del mercat que pateixen moltes dones arribades a certa edat. Les causes són múltiples, i la resposta és clara: si no poden seguir el camí marcat per la societat, marcaran el seu propi camí.

És el cas de Gemma Fillol, que des de la seva experiència ha demostrat que l’emprenedoria esdevé lideratge. Actualment és CEO d’Extraordinaria, la xarxa d’emprenedoria i lideratge femení que connecta més de 50.000 dones a Espanya. A partir de les xifres de l’estudi, remarca que “les dones emprenem per motius diferents que els homes. De fet, una de les pors principals de les emprenedores no és no facturar sinó no arribar a tot. Al final, ens mou l’aquí i l’ara. Des d’Extraordinaria observem quins són aquests comportaments i com podem ajudar-les. Com crear sororitat”.

La societat segueix sent profundament desigual i Fillol reivindica accedir a les mateixes oportunitats i drets “des de la més absoluta diferència, perquè la diferència és enriquidora”. Segons ella, s’intenta liderar des d’una visió femenina, però el sistema és masculí, i això provoca el xoc d’aquests dos mons, de dues maneres d’actuar i veure el món. És per això que moltes dones que accedeixen a alts càrrecs ho fan des d’aquests patrons masculins que tradicionalment s’han associat al poder.

 

Quines són les claus del lideratge femení?

Més cooperació i menys competició. Més treball en equip i menys jerarquia. Més empatia, col·laboració i intuïció i menys passivitat, control i impulsivitat. Són molts els autors que han descrit les característiques d’aquest lideratge, i precisament aquesta necessitat de transformar conceptes que fins ara associàvem al poder, és el primer pas per entendre que el lideratge femení no ens parla només d’una dona assumint un càrrec, sinó que vol aportar una nova visió de treballar, de comunicar-se i, fins i tot, d’entendre l’empresa i els seus objectius.

Tal com remarca Fillol, “no es busca només crear negocis sostenibles a econòmicament sinó també en l’àmbit humà. Generar un impacte social, transformar l’statu quo. El propòsit és molt clar, s’estan construint empreses des d’un altre lloc i això és molt revolucionari. El capital no és el primer i la crisi de la Covid-19 ha demostrat que les empreses que han sobreviscut són les que s’han posat les piles en activar l’empatia i l’escolta activa”.

Precisament a aquesta visió femenina en clau de sensibilitat decisiva i empatia es referia la presidenta del BCE Christine Lagarde l’any 2008 quan pronunciava que “si hagués sigut Lehman Sisters en lloc de Lehman Brothers, el món es veuria diferent”.

 

Del lideratge exclusiu al lideratge participatiu

“La resiliència, la capacitat de sortir reforçat d’un impacte, és carn de lideratge” i aquesta és precisament la clau de les líders del futur. Allunyar-se de la imatge del poder i la possessió per vincular-se a la contribució i la cooperació. Un lideratge que passa d’estar a l’abast d’uns pocs a esdevenir popular: “Per mi, una persona líder és una persona responsable i compromesa amb el seu èxit i amb l’impacte que vol deixar en aquest món”.

L’autèntic lideratge femení és el que genera un impacte positiu, i no només des dels alts càrrecs, sinó de forma transversal. De baix a dalt. Tal com conclou Gemma Fillol, “tots generem un impacte. L’activisme es pot practicar des de vessants tan propers com l’escola dels fills, les botigues on compres o a qui votes. Totes hauríem de ser persones conscients, qüestionar-ho tot i estar compromeses amb els nostres anhels més profunds, l’empremta que volem deixar al món. Tots hauríem de ser líders”.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Dirigir amb empatia

5min lectura

L’autèntic lideratge és aquell que aporta positivitat i que beneficia a tothom.

Economia

Comprar online al Regne Unit

6min lectura

Quines són les conseqüències per al mercat europeu?

Economia

Fons d'ajuda europeus

3min lectura

Com es repartiran els fons destinats a la recuperació del teixit empresarial?



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    👏👏👏👏👏

  3. Daniela SimónDaniela Simón says:
  4. Manel LopezManel Lopez says:
    Manel

    ben interessant

  5. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  6. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Efectivament un llideratge que contribueux, que coopera, i si tots hauriem de ser liders

    • Sandra MolasSandra Molas says:
      Sandra

      Exacte Alícia, independentment del gènere i el rol, és necessària més empatia, més treball en equip i menys competició.

      Fa 3 anys
  7. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    M’ha encantat el vídeo de l’agent!! I si, realment la República Catalana serà feminista o no serà

    • Sandra MolasSandra Molas says:
      Sandra

      Moltes gràcies Laura!! Ens seguim veient per La Plaça 😊

      Fa 3 anys
  8. Toni MataToni Mata says:
    Toni

    Brutal la dada de l’ONU, Sandra!

    • Sandra MolasSandra Molas says:
      Sandra

      Si, oi? Al meu parer les Institucions públiques haurien de ser les primeres en donar exemple d’igualtat. Gràcies Toni!

      Fa 3 anys
  9. Jordi FerréJordi Ferré says:
    Jordi

    Hi ha també presidentas de governs al món, que estan fent un gran paper.

    • Sandra MolasSandra Molas says:
      Sandra

      Si. Però segons dades de 2019 publicades per la ONU, el 90% dels Caps d’Estat i de Govern i el 76% dels parlamentaris son homes. Imagina’t si queda camí per córrer!

      Fa 3 anys
    • Sergi Colell Vázquez says:

      I esperem que cada cop siguin més! Gràcies pel teu comentari!

      Fa 3 anys
  10. Vicente Amoretty MarquezVicente Amoretty Marquez says:
    Vicente

    El camí pot ser llarg i tortuós, però sens dubte, on arriba un home, arriba una dona.

    • Xavier Esteve says:

      Bon dia, Vicente, les noves generacions estan fent molt bona feina i de ben segur el futur es revertirà. Gràcies.

      Fa 3 anys
  11. Francesc Frias CasdemuntFrancesc Frias Casdemunt says:
    Francesc

    Totalment d´acord Sandra. Necessitem un gran canvi mental i estructural en la nostra societat a tots ells nivells. Una gran revolució que canviï moltes regles de funcionament caducades. Tinc claríssim que la revolució serà “feminista o no será”. Gracies.

    • Jordi CollJordi Coll Planas says:
      Jordi

      Hola, Francesc. Molt probablement serà tal com tu mateix ho dius, ho anirem veient aquests anys vinents…, però si, alguna revolució hi haurà d’haver per així poder aconseguir uns quants canvis importants i necessaris. Moltes gràcies pel teu comentari.

      Fa 3 anys
  12. Laura CarlúsLaura Carlús says:
    Laura

    Allunyar-se de la imatge del poder i la possessió per vincular-se a la contribució i la cooperació. És just això 👍

Deixa una resposta

App Store Google Play