Com protegir-nos de les estafes en línia?

Cada any hi ha milions de persones arreu del món que pateixen els efectes de les estafes en línia. La digitalització ha accelerat aquest tipus de crim digital que cada vegada és més freqüent, però com podem prevenir i evitar els greus efectes que se’n deriven?

 

  • Estafes físiques o digitals: què les diferencia?

Les estafes han estat sempre presents en la vida diària de tots nosaltres. Qui no s’ha sentit estafat en descobrir que un producte no era el que esperava? O qui no s’ha vist amb la necessitat de vigilar bé les seves pertinences mentre mira un espectacle de carrer en llocs concorreguts com les Rambles de Barcelona? Les estafes en línia simplement són aquests esdeveniments però centrats en l’àmbit digital, que impliquen el robatori de la nostra identitat o dels nostres diners mitjançant diverses martingales, igual que en la vida real.

La raó fonamental per la qual estan en auge és que en el món presencial tenim molta més experiència en evitar-les, ho portem fent tota la vida, mentre que els fraus en línia són un esdeveniment nou per a la majoria de nosaltres i se’ns fan molt més feixucs d’evitar, especialment per a aquells que encara no estan del tot habituats a l’àmbit digital. Com ens en podem protegir?

  • La informació és poder

La paraula clau és prevenir. Ja ho diu la dita: val més prevenir que curar, frase que al món digital li va com l’anell al dit. A diferència del que passa en moltes estafes físiques, amb el frau en línia és molt difícil identificar a qui ho està duent a terme, sent per tant complicat perseguir-lo i fer que retorni allò que ha robat. Així doncs, la millor opció és prendre suficients precaucions perquè no passi.

Una de les més importants és controlar la informació que donem de nosaltres mateixos a la xarxa. I és que val la pena recordar que molts estafadors virtuals s’aprofiten de la informació que la gent hagi pogut deixar accessible al núvol per a intentar fer-los caure en un parany: per exemple, rebre un missatge d’una suposada empresa de missatgeria el dia que esperes un paquet pot ser l’escenari perfecte per fer-te clicar un missatge fals i caure a la trampa.

El millor que podem fer, doncs, és posar-los les coses difícils i no posar a internet detalls que no volem que la gent aliena a nosaltres sàpiga. Això pot suposar canviar la configuració de privacitat de les nostres xarxes socials, posant per exemple el perfil en privat, o restringint la informació que pot veure la gent que no tinguis agregada. 

A més, també hauríem de vigilar amb la informació que donem a terceres persones. Si en un correu, missatge o trucada ens demanen informació personal o una contrasenya, comprovar que realment l’emissor del missatge és qui diu ser: per exemple, comparant el remitent del correu electrònic amb el que figura a la pàgina web oficial de l’emissor.

  • Protegir el nostre compte per protegir-nos a nosaltres

L’altre aspecte que no hem de descuidar és el nivell de protecció dels nostres comptes, ja siguin els de les nostres xarxes socials, el del correu electrònic o el de l’aplicatiu del banc. És aconsellable tenir-hi una bona contrasenya, incloent-hi si pot ser números, lletres (en majúscula i minúscula) i algun caràcter especial, com ara un interrogant o unes cometes. 

És també recomanable activar l’autenticació en dos factors o passes en les pàgines en les quals puguem activar-la. És una funció de seguretat que activa dos processos d’identificació de l’usuari diferents en lloc d’un, així que una persona externa necessitaria haver robat molta més informació personal per a poder accedir al compte.

  • Protegir-nos sense obsessionar-nos

Cada vegada es produeixen més delictes en línia, però això no significa que ens hàgim d’obsessionar amb les mesures de seguretat. Tal com passa en la vida real, per molt que vigilem, a vegades és possible que t’atraquin igualment, i en l’àmbit digital passa el mateix: pots haver-te protegit a un alt nivell, però en qualsevol petit detall hi ha la possibilitat que una tercera persona ho vegi i se n’aprofiti.   

En definitiva, gaudir de les xarxes socials i navegar per internet sense perill és possible, i seguir aquests consells us servirà com a mesura de precaució. Això sí, cal recordar sempre que el risc existeix, i, per tant, no val la pena posar-nos paranoics en aquest sentit, ja que els resultats poden ser contraproduents. Tenir sentit comú, evitar totes aquelles pràctiques que creiem que no ens convenen i controlar la nostra privacitat seran claus en aquesta lluita contra el frau en línia.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Pagar en línia

6min lectura

És segur?

Economia

Euro digital

4min lectura

El final dels diners físics

Economia

Les fintech

4min lectura

El futur de la banca és ara



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Merci, gràcies pels consells👌

  2. Rosa Pinadella DinaretRosa Pinadella Dinaret says:
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
    Ricard

    Ben explicat i definit

  5. Alex

    Cada dia són més sofisficats fent estafes aneu amb compte

    • Montserrat says:

      Tens tota la raó Alex. Per això cal estar a l’atent en les nostres actuacions a les xarxes socials i a internet, perquè sense voler estem dient molt de nosaltres.

      Fa 3 anys
  6. Meritxell CornudellaMeritxell Cornudella says:
    Meritxell

    Bons consells, va bé que me’ls recordin.

  7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Caram amb els ing, diferents per estafar
    Sinceramentvno en tenia n’idea
    Gràcies per l’informació

    • Marifé FariñasMarifé Fariñas says:
      Marifé

      Gràcies per seguir-nos, Alicia! Et convido a seguir aprenent junts a la Plaça.

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play