Catalunya, líder en empreses innovadores

Nombrosos informes i estudis d’entitats com el Mobile World Congress, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa o la Fundación de Estudios de Economía Aplicada no només confirmen que efectivament els catalans fem alguna cosa, sinó que la fem força bé. I així doncs any rere any Catalunya ocupa les millors posicions en rànquings d’innovació.

 

L’informe de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) és ben concloent: “Catalunya lidera en nombre d’empreses innovadores a l’Estat espanyol, amb el 22% del total. Catalunya lidera tant en producte com en procés de negoci”. Unes xifres que no són producte de la casualitat, sinó d’una aposta conscient i proactiva, tant del teixit empresarial com de l’administració pública. Una altra dada? Segons el mateix estudi, hi ha hagut un creixement del 10,7% de les empreses innovadores en el trienni anterior a l’informe.

Aquesta innovació sempre va lligada a la despesa en recerca i desenvolupament (R+D). I, en aquest punt, les dades també mostren un creixement del 2,4% el 2019 respecte a l’any anterior, tercer any de creixement consecutiu i la xifra més alta de la sèrie històrica. Tanmateix, encara est troba per sota del total de l’Estat espanyol (4,2%) i de la Unió Europea (4,5%).

No hi ha cap dubte que els catalans tenim el talent, la ciència, el teixit industrial i l’esperit emprenedor, però potser ens manca una estratègia de país que sàpiga coordinar acadèmia amb indústria. Hem de poder evitar la fuga del talent que tant ens ha costat formar. I per això ens cal més finançament.

 

Inversió estrangera i finançament

Segons dades del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i de l’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA), el 36% de les petites i mitjanes empreses catalanes han rebut préstecs participatius de l’Estat, molt per sobre de la mitjana espanyola i al capdavant amb diferència.

Cal destacar que, per àmbit d’activitat, les pimes del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) apleguen la majoria d’aquest finançament. Un teixit empresarial que sembla ser immune a la pandèmia i segueix creixent amb xifres d’ocupació que són l’enveja del sector. 

Així ho confirma un estudi realitzat pel gabinet d’estudis econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona i el Laboratori de Transferència d’Anàlisi Quantitativa Regional de la Universitat de Barcelona (AQR-Lab), que mostra que el sector de les TIC ha donat feina a 128.700 persones el tercer trimestre del 2020, un 19,1% més comparat amb el mateix període del 2019 i un màxim històric. 

Pel que fa a la inversió estrangera, la Cambra de Comerç de Barcelona ratifica que Catalunya també lidera la inversió productiva per valor dels actius. Unes dades especialment significatives, perquè no estan basades en dades trimestrals o anuals propenses a la volatilitat, sinó en la inversió neta acumulada en períodes de més de deu anys i que, per tant, permeten identificar tendències.

En definitiva, tots aquests informes, estudis i anàlisis confirmen que quan parlem d’innovació no n’hi ha prou a fer coses, i a fer-les bé, sinó que han d’anar acompanyades d’una visió de país que en doni suport.

 

Si vols que el teu negoci faci un gran salt, utilitza 11Onze Business. El nostre compte d’empresa i autònoms ja està disponible. Informa-te’n!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Història de la banca a Catalunya

5min lectura

La primera societat de banca moderna a Catalunya va ser

Cultura

L’Automobile Barcelona impulsa l’electrificació

4min lectura

El cotxe elèctric com a gran protagonista.

Cultura

Desencontres Catalunya-Espanya

10min lectura

L’agent d’11Onze Oriol Garcia Farré recull nou d’aquests



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt bon article

  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    M’ha agradat molt l’article👌

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que t’hagi agradat, Jordi, i moltes gràcies pel teu comentari.

      Fa 2 anys
  3. Daniela SimónDaniela Simón says:
  4. Joaquin Lopez ArandaJoaquin Lopez Aranda says:
    Joaquin

    Molt interessant.

  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Sobta que l’ estat espanyol dobli en creixament R+D el català, sent que Catalunya lidera el ranking d’ empreses innovadores. Si l’ igualessom seriem imparables

  6. Manel LopezManel Lopez says:
    Manel

    molt bon article

  7. Esther CanovasEsther Canovas says:
    Esther

    Els catalans som culs inquiets i aixo es tradueix en innovacio, projectes, etc

  8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  9. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Un bon article per a mi que he de reconeixer que lleveigo poc d’empreses, d’Innovació, he après de manera planera.
    Es clar que hi ha talent i es una mica penós que momts cops no confiem amb nosaltres

    • Xavier Vinolas EscodaXavier Vinolas Escoda says:
      Xavier

      Moltes gràcies, i sí, tu ho has dit, de vegades ens manca confiança en nosaltres mateixos. Potser ja és hora de què comencem a creure que podem fer qualsevol cosa que ens proposem.

      Fa 3 anys
  10. AlbertAlbert Chic Giménez says:
    Albert

    Molt bon article. Vull destacar la frase “però potser ens manca una estratègia de país que sàpiga coordinar acadèmia amb indústria” perquè considero que aquest és un dels 2 punts cabdals; l’altre és, sens dubte, la manca de finançament, que, altrament, faria possible amb tota seguretat l’aparició d’un MIT català.

Deixa una resposta

App Store Google Play