Les cançons catalanes d’estiu imprescindibles

Quan sents parlar de cançó de l’estiu què et ve al cap? Georgie Dann, The refrescos, King Africa, Don Patricio? Depèn de la generació a la qual pertanyis. Però, i en català, quines són les cançons de l’estiu?

 

La globalització i la popularitat de marques catalanes, especialment les de cervesa, aconsegueixen que les cançons que ells utilitzen arribin a més gent, però podem considerar que el naixement de la cançó de l’estiu en català es produeix l’any 1990, quan TV3 encarrega al popular grup La Trinca que compongui una cançó per a utilitzar-la en l’anunci de la programació d’estiu de la cadena, la qual es farà servir durant tres estius, versionada per diferents intèrprets.

L’any 1993 la cançó de l’estiu en català va ser Munta-t’ho bé d’Els Pets. És a partir d’aquest any que els grups o cantants escollits per a posar banda sonora a l’anunci d’estiu de TV3 opten per adaptar cançons pròpies, en comptes de compondre’n una exclusivament per la televisió. En molts casos això els ha atorgat una popularitat que fins al moment no tenien. En els darrers anys, les emissores de ràdio també s’hi han apuntat i encarreguen versions per la campanya d’estiu. Un nou canal de visibilització per les cançons en català.

 

Crea la teva llista d’estiu

Més enllà del món publicitari, recollim les 20 cançons en català que no poden faltar a la teva llista d’estiu:

Com ha de ser la cançó de l’estiu?

El fenomen anomenat cançó de l’estiu té el seu origen en el festival de música italià “Un disco per l’estate (1964), orientat a descobrir nous talents i imitar l’èxit del Festival de San Remo.

La idea italiana va travessar el Mediterrani, i l’any 1966 l’etiqueta de cançó de l’estiu es va popularitzar amb la creació del programa “Los 40 principales” a Radio Madrid, tot i que altres emissores com Radio Miramar o Radio Juventud també escollien ja les seves cançons de l’estiu.

La cançó de l’estiu, per definició, és “aquella que causa més impacte mediàtic durant els mesos d’estiu, ha de comptar amb tornades enganxoses i fàcils de memoritzar, i ser molt ballable”. En aquest àmbit es van popularitzar, especialment, gràcies a artistes llatins, però també d’altres nacionalitats, que traduïen les seves obres al castellà per triomfar en aquest gran mercat, com feia Georgie Dann, de nacionalitat francesa.

Actualment, la ràdio i la televisió de Catalunya també incorporen cançons en llengua catalana, marcades per la seva energia o per la seva tornada. El repte, però, és aconseguir que travessin fronteres. I tu, quina cançó afegeixes a la playlist de l’estiu?

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Llibres per a aquest estiu

3min lectura

L’estiu és sinònim de desconnexió.

Comunitat

Els 11 millors tiktokers catalans

4min lectura

Aquests joves s'han fet populars fent vídeos en llengua catalana.

Comunitat

Les vacances d’estiu dels catalans

3min lectura

Els catalans preparen l’estiu amb optimisme.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt xules totes les cançons!! Trobo a faltar la cançó de l’estiu passat ‘Avia’m que passa’ de rigoberta bandini I la d’enguany ‘Valentes jugades’ del grup AUXILI!🥳

    • Mònica Cornudella says:

      Ho anotem, Jordi! De segur que n’hi ha moltes més i totes plenes de moments especials que ens porten al passat i present. La música és una part important en les nostres vides!

      Fa 2 anys
  2. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    Oh!!! Quina il·lusió escoltar alguna cançó que l’havia perdut. GRÀCIES 😄

  3. AlbertAlbert says:
    Albert

    Jo voto per “La Rumba dels Calerons”! Petitet i 11Onze ✌

  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  5. Rosa Maria SoléRosa Maria Solé says:
    Rosa Maria

    Una bona recopilació, tot i que n’hi ha algunes que no coneixia.

    • Jordi CollJordi Coll Planas says:
      Jordi

      Si, cert, però també en falten moltes més… 👍✌👌

      Fa 3 anys
  6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  7. Laura CarlúsLaura Carlús says:
    Laura

    “Passejant pel Vallès” del gran GATO PEREZ i que me’n dieu de l’orquestra Plateria i el seu “Home desdibuixat”❤️❤️❤️❤️ quants records…

  8. Josep RuaixJosep Ruaix says:
    Josep

    Molt be 👍

  9. AlbertAlbert Chic Giménez says:
    Albert

    Jo hi afegiria “Paraules que no s’esborren, imatges que no se’n van” (Gossos, 2018)

  10. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    M’agradat veure i escoltar algunes de les cançons quins records

    • David LópezDavid López says:
      David

      És la màgia de la música, que ens permet viatjar a certs moments especials per a nosaltres.

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play