BCN: un dels principals hubs tecnològics d’Europa

El Mobile World Congress és la punta d’un iceberg tecnològic instal·lat a la ciutat comtal. Actualment el sector tecnològic té 160.000 treballadors, entre directes i indirectes, i ha posicionat Barcelona com el tercer clúster tecnològic més important d’Europa.

 

  • Barcelona és només el Mobile?

Durant els seus escassos quatre dies de duració, el Mobile aporta més de 100.000 visitants professionals a la capital catalana, a més de jugar un paper clau en la forja de relacions entre empreses tecnològiques a la ciutat. És important destacar, però, que l’empremta del sector tecnològic a Barcelona no acaba aquí: al contrari, és només el començament.

  • Clúster digital i d’innovació a Europa

Actualment Barcelona s’ha posicionat eficaçment com una de les ciutats més atractives del continent pels professionals del sector tecnològic i d’empreses emergents. Segons l’informe Startup Heatmap Europe, la ciutat comtal es troba 3a en el rànquing dels hubs d’Europa més ben posicionats per acollir startups, essent escollida pel 17% de fundadors d’empreses emergents europees.

Aquesta posició privilegiada ha permès a la ciutat captar molts inversors durant els últims anys, ja que, a més d’haver vist néixer fins a tres unicorns (empreses valorades en més de 1.000 milions d’euros) locals —Glovo, Letgo i eDreams— ha atret també set unicorns d’origen estranger en ple procés de transformació digital de la ciutat: N26, Globant, Checkout, Bitpanda, Deliveroo, Revolut i Global Switch.

Aquesta injecció de capital i de talent estranger es reflecteix també en el nombre de treballadors atrets per l’auge d’aquest sector: més de 80.000 empleats de forma directa, i una quantitat similar indirectament. A més, aquest tipus de feines acostumen a estar més ben remunerades, augmentant així el poder adquisitiu de la capital catalana. Es pot dir, per tant, que Barcelona té una importància cabdal en l’àmbit tecnològic i de captació de talent professional al continent.

  • El 22@ o com convertir un barri industrial en un bressol de la innovació a la ciutat

Haver arribat a obtenir aquest avantatge competitiu envers altres ciutats amb més població o més pes econòmic no ha sigut pas fàcil, i podríem dir que s’ha degut sobretot a l’existència d’alguns trets clau, entre els quals els acords tancats entre institucions públiques i privades per tal de promocionar de manera conjunta Barcelona al món, tot duent a terme projectes comuns per a millorar-ne la competitivitat a escala global.

En concret, un dels projectes que més ha aportat en aquest sentit ha sigut la creació del 22@: un districte situat en els antics barris industrials del Poblenou, el qual es trobava en desús d’ençà del trasllat de moltes fàbriques fora de Barcelona a partir de finals del segle XX.

Amb la creació d’aquest projecte es va voler reconvertir els espais en desús que ocupaven les antigues fàbriques en un barri de vocació tecnològica i digital, adaptant el típic barri industrial del passat al nou segle XXI, en un exemple claríssim d’adaptació als nous temps.

Els efectes del 22@ són plenament visibles: més de 90.000 treballadors d’alta qualificació conviuen diàriament en alguna de les 10.000 empreses que s’han vist atretes pel potencial del barri, des de petites companyies emergents fins a grans multinacionals, generant sinergies entre els diferents sectors presents en el districte, sobretot de l’àmbit de la digitalització i de la cultura.

  • Barcelona, ciutat de futur

En definitiva, podem dir que Barcelona es troba molt ben situada per a la captació del talent internacional, en un moment clau en el qual es preveu que el sector de la transformació digital tindrà un paper molt important en l’economia i seguirà augmentant a un ritme estratosfèric.

La ciutat comtal ha de tenir clars els seus objectius i aprofitar tots els recursos dels quals disposa per tal de poder vincular la promoció internacional de Barcelona com a hub tecnològic amb un model de ciutat sostenible i eficient, per tal de millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes al mateix temps que es posiciona en el món com a ciutat de futur.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

 

Economia

Líder innovació

3min lectura

Catalunya, líder en empreses innovadores

Comunitat

Professions més cercades

4min lectura

Professions més cercades per les empreses aquest 2021

Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    👏👏👏

  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Carme Marin benedictoCarme Marin benedicto says:
  4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Sabia que era una hub important però no pas que fos la tercera a nivell mundial,com m’agradaria llwgir algun día que tambe ho es a nivell de ser amable, sostenible per als seus veïns

    • Jordi CollJordi Coll Planas says:
      Jordi

      Alícia, ja has vist que gràcies al 22@ s’han fet millores al barri, amb noves zones verdes, serveis i equipaments, o sigui que no només s’ha incentivat el creixement econòmic, sinó que també millora la qualitat de vida.

      Fa 3 anys
  5. Laura CarlúsLaura Carlús says:
    Laura

    Certament la transformació del barri de Sant Martí- Poblenou va ser bestial, vaig viure tots aquells anys de canvis graduals i realment el resultat ha estat generador de noves sinergies per tothom.

    • Sara Casals says:

      Efectivament Laura! La creació del districte 22@ no només incentiva el creixement econòmic, també millora la qualitat de vida gràcies a la creació de zones verdes i de nous equipaments i serveis per a la gent del barri.

      Fa 3 anys
  6. Carles Mateu del Rio i de BatlleCarles Mateu del Rio i de Batlle says:
    Carles Mateu

    Molt instructiu i interessant.

  7. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
    Miquel

    Va bé saber dels actius de que disposem, cal animar i continuar creixent com a societat, oberta al món tecnològic.

    • Sara Casals says:

      Així és Miquel! Som a l’era de la digitalització i com a societat, hem de conèixer i aprofitar els recursos dels que disposem per a continuar creixent.

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play