Aprendre a cuinar, aprendre a aprofitar

Al llarg de l’any 2019, 931 milions de tones d’aliments van anar a parar a les escombraries. 11Onze us vol donar uns consells per treure profit del menjar que cuinem a casa, sempre pensant en el fet que, a banda que sigui cuinat a qualsevol lloc del món, l’important és aprendre a cuinar aprofitant cada un dels ingredients. 

 

Tots som conscients de la quantitat de menjar que va a parar a les escombraries, ja sigui al mateix punt de venda dels productes, als restaurants o a casa nostra.  Segons l’informe de malbaratament d’aliments que ha fet aquest 2021 el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA), juntament amb WRAP, es calcula que, durant l’any 2019, es van desaprofitar 931 milions de tones d’aliments a tot el món. L’informe també recull que l’11% del malbaratament prové de les llars, i que, a escala mundial, a cada llar es llencen 74 kg de menjar al llarg de l’any. Amb aquesta quantitat de menjar que acaba a les escombraries de totes les llars del món, a 11Onze volem donar uns consells sobre com treure profit de les restes de menjar que tenim a casa. 

Cada any, a cada llar del món es llencen més de 70 kg de menjar a les escombraries

 

Hi ha milers de receptes amb tota mena d’ingredients, gràcies a les quals, amb una mica d’imaginació, podem aprofitar les restes de cada plat cuinat amb uns consells que s’adapten a tota mena de cuines, perquè cada país té la seva gastronomia, però hem de saber treure profit de les restes de cada recepta.

Si el plat que cuinem és de carn o de peix, ens serà útil qualsevol recepta per fer unes bones empanades, unes croquetes o fins i tot unes albergínies o pebrots farcits. Si cuinem patates, i en sobren, podem aprofitar-les per fer una truita, una ensaladilla russa o, per exemple, un estofat. També és encertat, quan cuinem arròs, si en fem més del compte, que el deixem apartat sense la salsa o els ingredients que hi vulguem posar, per poder-lo aprofitar per a altres receptes. 

El pa, perquè se’ns conservi millor, com ja feien les nostres àvies, és bo mantenir-lo tapat amb un drap un punt humit: d’aquesta manera, no s’assecarà tan aviat. Tot i això, si s’asseca, es pot aprofitar per fer-ne sopes, torrar-lo o acompanyar-hi amanides. 

També ens serà molt útil, si a casa tenim ous a punt de caducar, bullir-los i aprofitar-los també per a sopes o amanides, o barrejar-los amb receptes de carn o de peix. 

I, sobretot, no oblidem treure profit de la fruita que està a punt de fer-se malbé: la podem aprofitar per fer macedònies, batuts, melmelades, o bé pastissos. En conclusió: l’important és reduir la quantitat de menjar que acabem llençant a les escombraries. 

Llei contra el malbaratament alimentari

 

El volum del malbaratament alimentari al món és tan gran i tan preocupant que els governs han hagut de promoure lleis per frenar-lo. I, en aquest sentit, a Catalunya, el passat 2020 es va aprovar la Llei 3/2020, de l’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris. A part, existeixen diferents aplicacions mòbils on els supermercats i els restaurants venen el menjar sobrant del dia a preus molt reduïts, com ara, l’aplicació Too Good To Go.

Queda molta feina per fer perquè el menjar no acabi a les escombraries de tots els pobles i ciutats del planeta. A 11Onze hem volgut posar el nostre petit granet de sorra amb aquests consells, tot desitjant que en un futur ben proper, tots actuem amb major consciència i responsabilitat davant del malbaratament d’aliments.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Comunitat

Les compres de proximitat

4min lectura

Una aposta per l'economia sostenible i saludable

Economia

Productes de proximitat

7min lectura

Opció preferent dels catalans arran de la pandèmia

Equip Editorial
  1. alicia Coiduras Charles says:

    Es el que em varen ensenyar a casa, no es tira res, tot es pot aprofitar

    • Sandra Molas says:

      I tant Alicia, el menjar no es llença i amb una mica d’imaginació i ganes, podem convertir el menjar sobrer en un nou plat boníssim! 😊

      Fa 4 setmanes
  2. Mercè Comas says:

    Es la vella filosofia heretada de la postguerra i malhauradament arraconada: Aquí no es llença re!!

  3. Jordi Ferré says:

    Jo tinc veïns pobres, i si veig que hi ha menjar que no faré servir, els hi donc a ells.

  4. Mercè Comas says:

    Sorpresa, m’ imaginava menjars extranys, i resulta que amb ingredients “nostres” podem fer cuina asiàtica, substituint la samfaina i l’ all i oli per salses amb algún ingredient autòcton. Gràcies.
    Aprofitar el que ha quedat d’ àpats anteriors o simplement el que tenim a casa, a part de profitós és divertit. Estimula la imaginaciò.

    • Aitor Canudas says:

      Exacte Mercè, a part que ajuda a reduir el malbaratament alimentari i tot el que comporta 💪

      Fa 4 setmanes
  5. James Sene says:

Deixa una resposta