Quatre bàsics que ens ajudaran a gestionar els nostres diners

Què són els diners i quin paper juguen en les nostres vides?

 • Guanys: aquí comença tot

Fixeu-vos que no hem dit ingressos. Sembla obvi, però, per començar a entendre les premisses bàsiques d’administrar els nostres diners, és primordial que ens els hàgim guanyat. Tots coneixem exemples de gent amb força diners que no han treballat mai o, si més no, que no se’ls han guanyat mai, i les dificultats que tenen a l’hora de valorar les coses materials i el temps dels altres. És molt més probable que un adolescent que rep una setmanada pel seu esforç en els estudis i per l’ajuda en les feines de casa tingui més consciència del valor dels diners que no pas un adult al qual se li ha donat tot fet. 

Aconseguir diversificar els nostres guanys és una estratègia que ens pot blindar enfront d’una possible recessió o d’un imprevist com la pèrdua de la nostra principal font d’ingressos i que també és aplicable quan més endavant parlarem d’inversions.

 • Estalvi: estalvia almenys un 10% dels teus ingressos

Sovint es diu que l’estalvi és la base principal de l’èxit financer. Tenir diners estalviats és el que ens dona la capacitat de respondre a situacions imprevistes —bé sigui una incapacitat per malaltia o càrrecs inesperats —començar un negoci o tornar a estudiar. Però és important no confondre l’estalvi amb la inversió: mentre que el primer ens dóna tranquil·litat fins i tot en moments de crisi econòmica global, la inversió pot fer que els nostres estalvis es multipliquin, però també pot ser una font de maldecaps i la causa que perdem la nostra liquiditat.

Un dilema que ens podem trobar és si liquidar el deute o estalviar. Tot dependrà del tipus d’interès que tingui aquest deute. En casos d’interessos alts, com poden ser els de les targetes de crèdit, és generalment preferible deixar aquest deute a zero abans de plantejar-se l’estalvi, però en casos en què l’interès del deute sigui baix, com pot passar amb una hipoteca o fins i tot un crèdit personal, és raonable estalviar i alhora liquidar el deute lentament.

 • Creixement: lent, baix risc; ràpid, alt risc

Un compte d’estalvi ha estat la manera més tradicional que creixin els nostres diners, sobretot per a la gent més conservadora i poc aficionada al risc. Però, amb interessos relativament baixos i una inflació que ens visita molt més sovint del que seria desitjable, altres formes d’inversió van guanyant terreny, especialment davant d’una clientela cada dia més erudita en temes financers i amb un poder adquisitiu relativament superior a les generacions que la precedeixen. Aquí l’oferta de productes d’inversió és extensa i variada, amb diferents nivells de risc, i cadascú ha de ser conscient dels seus coneixements financers i, sobretot, de la quantitat de diners que s’està disposat a arriscar i perdre, especialment si l’expectativa de creixement és elevada i a curt termini. Cal tenir en compte que un gestor d’inversió pot ser una molt bona opció a l’hora d’escollir un producte financer que millori la rendibilitat dels nostres estalvis d’una manera substancial.

 • Despeses: necessitat versus desig

Evidentment, no estalviarem tot el que guanyem, però hem de distingir entre dos tipus de despeses clarament diferenciades:

 • Coses de primera necessitat. Aquí hi comptem les despeses en tot allò bàsic que necessitem per viure, com poden ser el menjar, l’allotjament, subministraments d’electricitat, aigua, transport públic, entre d’altres.
 • Desitjos i coses més supèrflues: per eliminació, hi incloem tot el que no és estrictament necessari, hi trobaríem les compres impulsives, articles de luxe, viatges de lleure, com alguns exemples.

Fer aquesta distinció no implica que no puguem gastar diners en coses que desitgem, però que no necessàriament ens calen. El desig i les accions que no tenen una fi merament pràctica son part de la condició humana i això és un fet. Per tant, també ens hem de permetre aquestes despeses sempre que ens adherim a un pressupost preestablert, bé sigui setmanal o mensual.

Difícilment serem experts en els quatre pilars, però, entenent els conceptes de cadascun d’ells, tenim moltes més possibilitats de controlar les nostres finances per poder cobrir no només les nostres necessitats bàsiques, sinó per poder gaudir de les més prescindibles però sovint també necessàries.

Equip Editorial Equip Editorial
 1. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  alicia

  Ben resumit i ben explicat,estalviar es fonamental i aquest consell me l’apunto

 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 3. Ramon PuigRamon Puig says:
  Ramon

  Bona relació d’explicacions vers els dubtes que tot sovint ens venen de si ho estem fent be i correcta, sempre he pensat que ajuda molt a estar tranquil si trobes una persona que sàpiga explicar i demostrar que es el que convé en el moment de fer l’operació i després que hi hagi algú que vagi observant que tot funciona segons lo previst.

  • Silvia GranadoSilvia Granado says:
   Silvia

   Així és Ramon, tenir una persona que t’informi i que et doni tranquil·litat en aquest aspecte, és el millor! Gràcies pel teu comentari.

   Fa 4 mesos
 4. Trinitat Sànchez RodriguezTrinitat Sànchez Rodriguez says:
  Trinitat

  Interessant article ens ajuda a prendre consciència dels nostres diners.

  • Silvia GarrigaSilvia Garriga Sole says:
   Silvia

   Gràcies pel teu comentari, si ens vas seguint a La Plaça i a les xarxes socials, de ben segur que trobaràs més continguts que t’agradaran.

   Fa 5 mesos
 5. Joan ReigJoan Reig says:
  Joan

  Bon article que be a introduir el que seria el factor de risc financer personal. Quin risc estem disposats a acceptar podent dormir a les nits.

Deixa una resposta