Com millorar la nostra economia personal en 10 consells

Recollim 10 consells per ajudar-nos a trobar solucions per millorar la nostra butxaca.

 

Milers de vegades hem volgut començar a estalviar. Si la pandèmia ha fet que les persones puguin estalviar la mateixa quantitat de diners que l’any 1999, vol dir això que no és possible el canvi cap a una bona economia personal? Recollim 10 consells per ajudar-nos a trobar solucions per millorar la nostra butxaca.

Quantes vegades al llarg de la nostra vida ens hem proposat millorar la nostra economia personal? Sense anar més lluny, la pandèmia ha fet que l’estalvi a les llars de l’estat espanyol sigui d’un 14,8% aquest últim any 2020, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquestes dades d’estalvi no es veuen des de l’any 1999, i el fet que hagin estat possibles pel confinament i les diferents limitacions de mobilitat ens dóna a entendre que el canvi en la nostra economia personal és possible. És per aquest motiu que hem fet una llista amb 10 consells per començar a donar la volta a aquest hàndicap econòmic i fer possible una bona economia personal:

 1. El 50/30/20: Aquest primer consell és molt senzill: es tracta de destinar el 50% del nostre sou a les despeses (llum, aigua, lloguer, hipoteca, telèfon, menjar, estudis…), el 30% assignar-lo al nostre oci (les nostres sortides en esmorzars o dinars fora de casa, les nostres vacances, regals…) i la resta, el 20% restant, dedicar-lo a l’estalvi.
 2. Retallar subscripcions innecessàries: A quantes plataformes digitals estem subscrits? Les fem servir totes? Cal que les continuem pagant? I aquella subscripció a aquella revista que mai acabem llegint? Totes les subscripcions que siguin automàtiques hem de revisar-les, i escollir si són necessàries i útils per voler-les seguir pagant. Avui en dia existeixen diferents plataformes amb contingut en línia que són legals i gratuïtes, només cal donar una ullada per Internet per trobar-les. I recordem que les biblioteques també són una gran font de llibres i també de contingut audiovisual.
 3. Revisar el nostre contracte de llum, gas i telèfon: Cal revisar amb molta cura els contractes que tenim amb les diferents companyies de llum, de gas i també saber quin tipus de contracte en telefonia mòbil i telèfon fix tenim  a casa. És un dels factors on més diners se’ns en van sense adonar-nos de la despesa que arriba a ser al cap de l’any, ja que són despeses de les quals no podem prescindir, però sí reduir-les.
 4. Més àpats a casa: Reduir les vegades que sortim a menjar fora de casa o que comprem menjar per emportar-nos pot arribar a ser una molt bona font d’estalvi. Tampoc cal deixar d’anar als restaurants, però sí que cal reduir els àpats fora de casa, i més si som una casa de família nombrosa; la nostra butxaca ho agrairà.
 5. Reutilitzar: Quan una cosa se’ns faci malbé, mirem si podem reparar-la i allargar-ne la vida abans de llençar-la a les escombraries. També és una bona eina d’estalvi comprar roba de segona mà, llibres, mobles i fins i tot electrodomèstics.
 6. Prohibit comprar impulsivament: Una de les raons principals per les quals no fem un bon ús dels nostres diners són les compres compulsives. A partir d’ara, quan vulguem una cosa, donem-nos un marge de temps per saber si de veritat la necessitem. Comprovarem que gran part de les coses que volem comprar a cop de targeta no les necessitem.
 7. Comparar preus: Quantes vegades ens ha passat que comprem un telèfon mòbil, per dir un exemple, i l’endemà veiem una oferta del mateix producte en una altra botiga? Això ens passa per no comparar. Hem d’aprendre a comparar tot el que comprem, fins i tot el menjar quan anem al mercat o quan comprem en grans superfícies.
 8. Fer servir menys el cotxe: El cotxe és una despesa de la qual, tot i que molta gent no pot prescindir, sí que en podem reduir l’ús. Si és possible, mirem de compartir cotxe, o també podem fer ús dels mitjans de transport públic. En la mesura del possible, fem ús també de la bicicleta, i sobretot, fem ús també de les nostres cames, que caminar és sa i gratuït.
 9. Escollir un bon banc: Quantes targetes de crèdit tenim? Cal tenir-ne tantes? Quines comissions ens cobra el nostre banc? Pensem que tenir un banc és suficient perquè allà guardem els nostres diners i és on cobrem la nostra nòmina i és també on ens cobren totes les despeses que fem, com també és on paguem els nostres rebuts. Però cal revisar si el banc que tenim fins ara ens ajudarà a tenir una bona economia personal, o si, per contra, cal que canviem de banca. Actualment hi ha molts bancs que tenen eines que ajuden a controlar les teves despeses i que alhora ens donen un cop de mà per estalviar: escollim un bon banc pel nostre futur.
 10. Adaptar-se a la nostra butxaca: Si guanyem una certa quantitat de diners, no fem més del que la nostra economia es pot permetre. No cal “tirar la casa per la finestra”, com diem els catalans; fem un ús responsable dels nostres diners segons els nostres guanys.

 

Que els diners no fan la felicitat, ja fa dies que ho sabem. Però podem fer dels nostres diners una eina que ens aporti tranquil·litat a la nostra economia personal. En aquests temps d’incertituds econòmiques que corren, cal recordar la frase que ens va deixar el filòsof Sèneca, en què ens deia: “No és pobre el que té poc, sinó el que molt desitja”.

Equip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. Sonia Salvadó RegolfSonia Salvadó Regolf says:
  Sonia

  Tota la família estem esperant que “obriu” per poder titllar de “fet” a l’apartat del bon banc!

  • Silvia GranadoSilvia Granado says:
   Silvia

   Estigueu atents Sonia, molt aviat podreu donar com a titllar de “fet”. Mentrestant, gaudiu de la Plaça.

   Fa 4 mesos
 3. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  El concepte 50/30/20 és bò.
  Desgraciadament hi ha molta gent que no el pot aplicar.
  El 50 se’ls vonverteix en un 80, i el 20 en el 30 de l’ oci.
  No és només per la pandèmia
  Ve de lluny

  • Ester RoviraEster Rovira says:
   Ester

   Estic d’acord, aquests ensenyaments no només s’haurien de fer des de casa, als instituts també s’hauria d’introduir

   Fa 4 mesos
  • Albert Chic GiménezAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Ben cert! Hi coincideixo totalment, Mercè. Tant de bo haguéssim tingut aquesta formació financera ja de ben petits…

   Fa 4 mesos
 4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  alicia

  Revisar els contractes de les necessitas d’energia, aigua, gas i telefonia es pot estalviar molt

 5. Angel AreanAngel Arean says:
  Angel

  💪💪 El que fa falta és molta “cultura” financera. I no serà per eines disponibles, ara, hi ha actitut? Tot és actitut en aquesta vida.

  • Jordi CollJordi Coll Planas says:
   Jordi

   Bon comentari Angel, a 11Onze hi ha Cultura i Actitut, és el que necessitem, entre altres coses, per tirar endavant aquest projecte tant i tant il·lusionant que tenim entre les mans. Segueix-nos a la Plaça i estigues atent a totes les novetats que aniran sorgint els dies vinents

   Fa 5 mesos
 6. Vicente ValVicente Val says:
  Vicente

  Amb més o menys intensitat segueixo des de fa temps aquests consells, el que més costa segir és el d’escollir un bon banc, sempre pendent de les comissions que et colen quant et despistes

  • Albert Chic GiménezAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Exacte, Vicente, i 11Onze ve a canviar això d’arrel. Gràcies pel teu comentari i per voler fer camí amb nosaltres.

   Fa 5 mesos
 7. Montserrat López SimóMontserrat López Simó says:
  Montserrat

  Molt bé, començaré per donar-me de baixa de la tele

  • Jordi CollJordi Coll Planas says:
   Jordi

   Jajaja, molt bona resposta Montserrat. Així i tot, és molt important que estiguis ben informada de tot el que passa al teu entorn. Tu ets qui has de triar els mitjans a fer servir per anar seguint totes les novetats i així aconseguir estar molt ben informada de tot el que t’envolta…

   Fa 5 mesos
  • Laura Bunyol BartrinaLaura Bunyol Bartrina says:
   Laura

   Certament Montserrat! La Televisió la caixa tonta que diuen!

   Fa 5 mesos

Deixa una resposta