Deu consells per millorar l’economia familiar

Quantes vegades has volgut començar a estalviar? Si la pandèmia ha fet que les famílies estalviïn la mateixa quantitat de diners que el 1999, davant la incertesa actual ha arribat l’hora de fer un canvi en la nostra economia personal. Recollim deu consells per millorar les nostres finances.

 

El Banc d’Espanya calcula que les famílies han estalviat en dipòsits 943.700 milions d’euros el 2021, un 4,8% més respecte a l’any anterior, quan l’estalvi de les llars va ser d’un 14,8%, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquestes xifres rècord no es recollien des del 1999. Però, passada la pandèmia, i en un context d’inestabilitat, com treure’n profit? Com podem estalviar encara més? A 11Onze llistem alguns consells que t’ajudaran a estalviar.

 1. El 50/30/20: Aquest primer consell és molt senzill: es tracta de destinar el 50% del nostre sou a les despeses (llum, aigua, lloguer, hipoteca, telèfon, menjar, estudis…), el 30% assignar-lo al nostre oci (les nostres sortides en esmorzars o dinars fora de casa, les nostres vacances, regals…) i la resta, el 20% restant, dedicar-lo a l’estalvi.
 2. Retallar subscripcions innecessàries: A quantes plataformes digitals estem subscrits? Les fem servir totes? Cal que les continuem pagant? I aquella subscripció a aquella revista que mai acabem llegint? Totes les subscripcions que siguin automàtiques hem de revisar-les, i escollir si són necessàries i útils per voler-les seguir pagant. Avui en dia existeixen diferents plataformes amb contingut en línia que són legals i gratuïtes, només cal donar una ullada per Internet per trobar-les. I recordem que les biblioteques també són una gran font de llibres i també de contingut audiovisual.
 3. Revisar el nostre contracte de llum, gas i telèfon: Cal revisar amb molta cura els contractes que tenim amb les diferents companyies de llum, de gas i també saber quin tipus de contracte en telefonia mòbil i telèfon fix tenim  a casa. És un dels factors on més diners se’ns en van sense adonar-nos de la despesa que arriba a ser al cap de l’any, ja que són despeses de les quals no podem prescindir, però sí reduir-les.
 4. Més àpats a casa: Reduir les vegades que sortim a menjar fora de casa o que comprem menjar per emportar-nos pot arribar a ser una molt bona font d’estalvi. Tampoc cal deixar d’anar als restaurants, però sí que cal reduir els àpats fora de casa, i més si som una casa de família nombrosa; la nostra butxaca ho agrairà.
 5. Reutilitzar: Quan una cosa se’ns faci malbé, mirem si podem reparar-la i allargar-ne la vida abans de llençar-la a les escombraries. També és una bona eina d’estalvi comprar roba de segona mà, llibres, mobles i fins i tot electrodomèstics.
 6. Prohibit comprar impulsivament: Una de les raons principals per les quals no fem un bon ús dels nostres diners són les compres compulsives. A partir d’ara, quan vulguem una cosa, donem-nos un marge de temps per saber si de veritat la necessitem. Comprovarem que gran part de les coses que volem comprar a cop de targeta no les necessitem.
 7. Comparar preus: Quantes vegades ens ha passat que comprem un telèfon mòbil, per dir un exemple, i l’endemà veiem una oferta del mateix producte en una altra botiga? Això ens passa per no comparar. Hem d’aprendre a comparar tot el que comprem, fins i tot el menjar quan anem al mercat o quan comprem en grans superfícies.
 8. Fer servir menys el cotxe: El cotxe és una despesa de la qual, tot i que molta gent no pot prescindir, sí que en podem reduir l’ús. Si és possible, mirem de compartir cotxe, o també podem fer ús dels mitjans de transport públic. En la mesura del possible, fem ús també de la bicicleta, i sobretot, fem ús també de les nostres cames, que caminar és sa i gratuït.
 9. Escollir una bona entitat financera: Quantes targetes de crèdit tenim? Cal tenir-ne tantes? Quines comissions ens cobra la nostra entitat financera? Pensem que n’hi ha prou amb tenir una entitat financera que ens faci suport, perquè allà hi guardem els nostres diners i és on cobrem la nostra nòmina i és també on ens cobren totes les despeses que fem, com també és on paguem els nostres rebuts. Però cal revisar si aquesta entitat financera ens ajuda a tenir una bona economia personal, o si, per contra, cal que fem un canvi. Actualment, hi ha moltes entitats financeres amb eines que ajuden a controlar les teves despeses i que alhora et donen un cop de mà per estalviar: escollim una bona entitat financera pel nostre futur.
 10. Adaptar-se a la nostra butxaca: Si guanyem una certa quantitat de diners, no fem més del que la nostra economia es pot permetre. No cal “tirar la casa per la finestra”, com diem els catalans; fem un ús responsable dels nostres diners segons els nostres guanys.

Que els diners no fan la felicitat, ja fa dies que ho sabem. Però podem fer dels nostres diners una eina que ens aporti tranquil·litat a la nostra economia personal. En aquests temps d’incertituds econòmiques que corren, cal recordar la frase que ens va deixar el filòsof Sèneca, en què ens deia: “No és pobre el que té poc, sinó el que molt desitja”.

 

Si vols rentar la roba sense embrutar el planeta, 11Onze Recomana Natulim.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Estalvis

Coneixes el millor consell per estalviar?

2min lectura

És el truc per estalviar més eficaç i, alhora, el més senzill.

Estalvis

Estalviar per moments especials

6min lectura

Com poder afrontar aquestes despeses especials amb més

Estalvis

Les teves subscripcions mensuals

6min lectura

Si estàs subscrit a més de cinc plataformes per veure sèries iEquip Editorial Equip Editorial
 1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  M’encanten aquests 10 consells 👏👏👏 els tindré ben presents! Merci👌

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Celebrem que t’agradin, Jordi, i moltes gràcies pel teu comentari.

   Fa 3 mesos
 2. Santiago VázquezSantiago Vázquez says:
  Santiago

  A vegades no és possible tenir, només, una entitat financera 😢😢

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Molt cert, Santiago… De totes maneres, pel que fa a 11Onze, anirem treballant per anar incorporant tots aquells productes que puguin ser interessants per als nostres clients… Moltes gràcies pel teu comentari, Santiago!!!

   Fa 4 mesos
 3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manuel

  Ara toca posar-los en pràctica.

 4. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc

  Bons consells. Ara, a procurar fer-los servir!

 5. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 6. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
  Pere Maria

  Prenc nota.

 7. Daniela SimónDaniela Simón says:
 8. Manel LopezManel Lopez says:
  Manel

  sip, no ens fa be!

 9. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 10. Sonia Salvadó RegolfSonia Salvadó Regolf says:
  Sonia

  Tota la família estem esperant que “obriu” per poder titllar de “fet” a l’apartat del bon banc!

  • Silvia GranadoSilvia Granado says:
   Silvia

   Estigueu atents Sonia, molt aviat podreu donar com a titllar de “fet”. Mentrestant, gaudiu de la Plaça.

   Fa 1 any
 11. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  El concepte 50/30/20 és bò.
  Desgraciadament hi ha molta gent que no el pot aplicar.
  El 50 se’ls vonverteix en un 80, i el 20 en el 30 de l’ oci.
  No és només per la pandèmia
  Ve de lluny

  • Ester RoviraEster Rovira says:
   Ester

   Estic d’acord, aquests ensenyaments no només s’haurien de fer des de casa, als instituts també s’hauria d’introduir

   Fa 1 any
  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Ben cert! Hi coincideixo totalment, Mercè. Tant de bo haguéssim tingut aquesta formació financera ja de ben petits…

   Fa 1 any
 12. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  alicia

  Revisar els contractes de les necessitas d’energia, aigua, gas i telefonia es pot estalviar molt

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Molta raó, Alícia. Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 4 mesos
 13. Angel AreanAngel Arean says:
  Angel

  💪💪 El que fa falta és molta “cultura” financera. I no serà per eines disponibles, ara, hi ha actitut? Tot és actitut en aquesta vida.

  • Jordi CollJordi Coll Planas says:
   Jordi

   Bon comentari Angel, a 11Onze hi ha Cultura i Actitut, és el que necessitem, entre altres coses, per tirar endavant aquest projecte tant i tant il·lusionant que tenim entre les mans. Segueix-nos a la Plaça i estigues atent a totes les novetats que aniran sorgint els dies vinents

   Fa 1 any
 14. Vicente ValVicente Val says:
  Vicente

  Amb més o menys intensitat segueixo des de fa temps aquests consells, el que més costa segir és el d’escollir un bon banc, sempre pendent de les comissions que et colen quant et despistes

  • AlbertAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Exacte, Vicente, i 11Onze ve a canviar això d’arrel. Gràcies pel teu comentari i per voler fer camí amb nosaltres.

   Fa 1 any
 15. Montserrat López SimóMontserrat López Simó says:
  Montserrat

  Molt bé, començaré per donar-me de baixa de la tele

  • Jordi CollJordi Coll Planas says:
   Jordi

   Jajaja, molt bona resposta Montserrat. Així i tot, és molt important que estiguis ben informada de tot el que passa al teu entorn. Tu ets qui has de triar els mitjans a fer servir per anar seguint totes les novetats i així aconseguir estar molt ben informada de tot el que t’envolta…

   Fa 1 any
  • Laura Bunyol BartrinaLaura Bunyol Bartrina says:
   Laura

   Certament Montserrat! La Televisió la caixa tonta que diuen!

   Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play