Per què s’encareixen els aliments?

Malgrat la reducció de l’IVA, el preu dels aliments continua augmentant a un ritme mai vist en les últimes dècades. Els experts assenyalen que el sector a Europa està aprofitant per repercutir part dels augments de costos dels últims anys i altres parts de la cadena podrien estar ampliant marges.

 

Els aliments a Catalunya són avui un 14,5% més cars que fa un any, segons dades de l’Índex de preus de consum de febrer. Es tracta d’una pujada rècord i amb la qual s’encadenen nou mesos seguits amb increments interanuals de dos dígits.

Les dades en el conjunt de l’Estat espanyol encara són pitjors, ja que l’augment de preus dels aliments al febrer va arribar al 16,6% respecte al mateix mes de l’any anterior, el màxim registrat en la sèrie històrica iniciada l’any 1994. I si mirem a Alemanya, la locomotora europea, la pujada es va disparar fins al 21,8%. Allí s’han arribat a pagar més de tres euros per un cogombre.

Segons Eurostat, l’increment de preus interanual dels aliments en l’eurozona es va situar al febrer en el 15%. Es tracta d’un percentatge de pujada superior al de l’energia, que al febrer es va situar en el 13,7%. La realitat és que els combustibles, que van arribar a experimentar increments del 40%, tendeixen a moderar els seus preus, mentre que els aliments semblen agafar embranzida.

Ni tan sols la rebaixa al gener de l’IVA aplicat a gran part dels productes bàsics de la cistella de la compra, entre els quals es troben el pa, la llet, els ous, les fruites, les verdures o els llegums, ha servit per frenar l’espiral inflacionista. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, entre els productes que més s’han encarit en l’últim any es compten el sucre (52,6%), la mantega (39,1%), les salses i condiments (33,8%), l’oli d’oliva (33,5%) i la llet sencera (33,2%).

 

Menys oferta?

El Govern espanyol atribueix part d’aquesta pujada de preus a una reducció puntual de l’oferta per les “condicions climàtiques desfavorables” en nombrosos països comunitaris, que està reduint la producció. De fet, com indiquem en un altre article, Catalunya està patint la sequera més greu des de 2008. I és cert que aquest hivern s’han tancat hivernacles en diversos països europeus perquè el preu del gas els fa deficitaris.

Tot i això, aquest argument és poc sòlid a l’hora de justificar els elevats preus si tenim en compte que l’índex de la FAO acumula onze mesos seguits de descensos en els preus internacionals dels comestibles.

Segons aquest organisme de Nacions Unides, l’índex de preus dels aliments va descendir lleugerament (un 0,6%) respecte al gener i es va situar un 18,7% per sota del màxim que va assolir al març de 2022. Sorprenentment, el descens de l’índex va reflectir caigudes de les cotitzacions de productes com els olis vegetals, les mantegues i els productes lactis, que s’han encarit considerablement en els nostres supermercats.

 

Repercussió dels costos

Molts analistes apunten que les pujades de preus han servit per a esbandir una part de l’augment de costos de producció que ha sofert el sector agroalimentari en els últims anys. Aquests afecten partides tan importants com les llavors, els fertilitzants, els pinsos i l’energia.

Els fertilitzants van arribar a triplicar el seu preu, encara que posteriorment es van abaratir un 40% a partir de la primavera, quan van assolir el seu preu més elevat; es calcula que els pinsos s’han apujat més d’un 80% des de 2019; i, quant a l’energia, el preu del megavat-hora va arribar a superar els 300 euros i el barril de petroli Brent, els 120 euros. De fet, tot i que el preu d’aquest últim ha baixat uns 15 euros entre febrer de 2022 i febrer de 2023, el gasoil és un 1,7% més car.

De totes maneres, no és clar que l’escalada de preus dels aliments es tradueixi sempre en majors ingressos per als productors. En aquest sentit, existeix un ampli debat sobre quins actors de la cadena alimentària estan aprofitant la situació per ampliar els seus marges. La veritat és que fins i tot el president de Mercadona, Juan Roig, acaba de reconèixer que la seva cadena ha apujat els preus “una burrada”.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

L’IVA dels aliments

4min lectura

La rebaixa de l’IVA dels aliments de primera necessitat genera controvèrsia.

Cultura

11 plats contra la inflació

4min lectura

Els preus dels aliments segueixen disparats i han crescut un 15,4%.

Economia

La inflació llastra el consum de les llars

4min lectura

Espanya sembla anar un pas per davant d’Europa.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    En algun moment els hi caldrà tornar a baixar preus

Deixa una resposta

App Store Google Play