Vacances d’estiu: Allotjar-se en un apartament, hotel, casa d’uns amics o caravana?

Què és més sostenible?

 

Preu, sostenibilitat, ubicació i consciència. Factors que cal tenir en compte a l’hora de decidir on allotjar-nos quan estem de viatge. Les possibilitats són moltes i molt variades, però, quina és la que més s’adapta a les teves necessitats?

Després de setmanes intenses de feina, arriben les vacances d’estiu. Sens dubte, una bona oportunitat per portar a terme un dels hobbies que més es troba a faltar quan el treball ens obliga a quedar-nos a casa: viatjar. Lluny, a prop, muntanya, platja… l’objectiu és desconnectar durant uns dies. És aquí, probablement, quan entra en joc la pregunta més recurrent i una de les principals dicotomies a l’hora de viatjar: allotjar-se en un apartament o en un hotel?

 • Hotel, apartament, càmping, caravana… on allotjar-se? 

És innegable que plataformes com Airbnb o Booking ofereixen preus molt competitius que col·loquen el sector hoteler en una clara situació de desavantatge. Ho poden fer, precisament, perquè es tracta de pàgines web on qualsevol persona pot posar a disposició del públic una de les seves propietats i, per tant, cadascú marca el preu. En aquest tipus d’allotjament no trobaràs serveis propis dels hotels que fan que la teva experiència sigui més confortable, però disposaràs d’un espai habilitat per viure-hi uns dies. Així doncs, no tindràs l’opció que et portin l’esmorzar al llit, però sí que pots fer-t’ho tu mateix i estalviar uns diners.

Els càmpings i les caravanes són formes de viatge més barates que arran del coronavirus i les seves restriccions han tornat a posar-se molt de moda. De fet, han estat moltes les famílies que han decidit llogar una caravana i viatjar pel país descobrint nous espais més a prop de casa. Coneixent aquesta informació, propietaris de càmpings i llogaters de caravanes han posat a disposició del públic preus molt competitius. Això sí, val més reservar amb temps perquè l’estiu passat  es van marcar ben aviat un sold out!

 • Viatjar amb consciència

Un estudi sobre ecologisme realitzat per Airbnb el 2016 ja va revelar que allotjar-se en apartaments o, com ells ho denominen, home sharing (compartir allotjament), era més ecològic que no pas fer-ho en hotels. Per arribar a aquesta conclusió, van observar que es gastava un 48% menys d’aigua i un 78% menys d’energia respecte als hotels. Afegien, a més, que els propietaris inculcaven als seus hostes el reciclatge i així podien mantenir la sostenibilitat de l’espai. Però, com sempre, tot té la seva part positiva i negativa.

L’augment d’oferta pel que fa als apartaments turístics ha generat una turistificació i, per conseqüència, una gentrificació imparable. De fet, Barcelona és una de les ciutats que més ha patit aquest efecte: l’expulsió de residents dels seus pisos de lloguer per transformar-los en un allotjament turístic. Associacions de diferents barris barcelonins van exposar les seves queixes explicant que cada cop hi havia menys espai per viure a la seva pròpia ciutat. Un fet derivat de la facilitat de posar a disposició del turista un lloc per passar les vacances encara que això comporti l’expulsió d’un resident.

A partir d’aquí, és qüestió de valorar preferències i fer dels teus dies lliures una autèntica experiència. Cada opció aporta diferents avantatges i depèn del tipus de viatge que vulguis portar a terme: relaxat, més autònom, aventurer… està a les teves mans. I un cop escollit el teu allotjament, només et queda gaudir de les esperades vacances!

Equip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  alicia

  Varies opcions però la millor sempre aquella en la que es te cura del lloc que vas a visitar i on viuràs aquell temps
  Gràcies

  • Amadeu VilaginésAmadeu Vilaginés says:
   Amadeu

   Molta raó Alícia, es vagi on es vagi sempre s’ha de cuidar del lloc on t’han acollit i comportar-te igual de bé que et comportaries a casa teva. Gràcies pel comentari! 😀

   Fa 2 mesos

Deixa una resposta